Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΣΥΣΚΕΨΗ στον Π.Φ.Σ εκλεγμένων μελών του Δ.Σ.

Σύσκεψη εκλεγμένων μελών του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ.
Στην σύσκεψη αυτή το νομικό τμήμα του  Π.Φ.Σ.  ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για το πρόβλημα που προέκυψε με την άρνηση του περιφερειάρχη Αττικής κυρίου Σγουρού να επικυρώσει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του Π.Φ.Σ. καθώς πιστεύει ότι είναι αναρμόδιος. 
Είτε το θέλει είτε όχι ο κ. Σγουρός 40 ημέρες μετά τις εκλογές δεν μπορεί να ανακαλύπτει ότι είναι αναρμόδιος, η  πράξη του έχει πολιτικά αποτελέσματα καθώς οδηγεί σε αδράνεια το δευτεροβάθμιο όργανο των φαρμακευτικών Συλλόγων. Από την άλλη μεριά το υπουργείο υγείας κάνει ότι δεν έχει πάρει είδηση  για το πρόβλημα, καθώς αυτό το βολεύει προφανέστατα για να περνάει την πολιτική του χωρίς πολλές, πολλές αντιδράσεις. Και αν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν βρεθεί  λύση ο Π.Φ.Σ.  θα οδηγηθεί στον διορισμό Διοικούσας επιτροπής η οποία θα οδηγήσει  σε νέες εκλογές τον Π.Φ.Σ.
Συμφωνήθηκε να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες από  το νομικό τμήμα και εάν σε 1 εβδομάδα δεν υπάρχει αποτέλεσμα τότε θα πρέπει να ληφθούν άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος .Στην  συνέχεια έγινε  συζήτηση και για τα τρέχοντα θέματα . Την αύξηση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ  τα οποία έφτασαν τα 1310 , ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται πια και αντισταμινικά  τύπου της Zirtek, επίσης τις τελευταίες κατασταλτικού τύπου υπουργικές αποφάσεις του υπουργού υγείας, ο οποίος απειλεί  ,γιατρούς, φαρμακοποιούς, ασθενείς, προκειμένου να αυξηθεί η χρήση των γενόσημων φαρμάκων  κ.α.
Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι όταν  πρωτοθεσπίστηκαν τα ΜΗΣΥΦΑ  μόνο η Πανεπιστημονική είχε αντιδράσει και είχε καταψηφίσει  την ύπαρξη τους  ακριβώς γιατί από τότε είχε εκτιμήσει ότι η κατάσταση θα οδηγούνταν σε αυτό που ζούμε σήμερα. Φάρμακα τα οποία δεν θα καλύπτονται από το ασφαλιστικό σύστημα, φάρμακα των οποίων οι τιμές θα απελευθερωθούν (αυτό θα συμβεί την 1 /1/ 2017) Φάρμακα τα οποία θα διατίθενται ως καταναλωτικά προϊόντα από σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα κλπ. στη λογική του φθηνότερου ή στη λογική των προσφορών.
Σήμερα τα ΜΗΣΥΦΑ είναι 1310 ,και  μπορεί να φτάσουν τα 2000. Η  κυβέρνηση προωθεί αυτή την πολιτική πατώντας πάνω στις ορέξεις της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς τα φάρμακα για να ενταχθούν στην λίστα των ΜΗΣΥΦΑ θα πρέπει πρώτα  οι ιδιοκτήτες των φαρμάκων, οι φαρμακοβιομήχανοι, να κάνουν αίτηση για να ενταχθούν. Η φαρμακοβιομηχανία σχεδιάζει την προώθηση του προϊόντος φάρμακο, και η κυβέρνηση υλοποιεί. Οι φαρμακοβιομήχανοι την Κυριακή έξω από τις εκκλησίες  συλλέγουν φάρμακα για τα κοινωνικά φαρμακεία, και τη Δευτέρα κάνουν αίτηση  τα φάρμακά τους να μην αποζημιώνονται  από τον ΕΟΠΥΥ αλλά να τα πληρώνει από την τσέπη του ο ασθενής. 
Στο θέμα των γενόσημων φαρμάκων παρατηρούμε ότι αφού δεν προχωρά με το καλό  αυτή η πολιτική θα προχωρήσει με το άγριο. Και εδώ όμως το χεράκι τους οι φαρμακοβιομήχανοι το έχουν βάλει. Τα καινούργια φάρμακα είναι κυρίως ακριβά, καλύπτονται με πατέντα και κυκλοφορούν κυρίως από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για αυτά τα φάρμακα ήδη αποφασίστηκε ένα  ποσοστό κέρδους 1,5% για τις φαρμακαποθήκες και γύρω στο 5% για τα φαρμακεία, δηλαδή οι πολυεθνικές θα δουλεύουν με ποσοστό που θα ξεπερνά το 90%. Οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι παράγουν κυρίως γενόσημα φάρμακα, φωνάζουν ότι πρέπει και αυτοί να πάρουν το παντεσπάνι τους, για αυτό και παίρνονται αυτά τα μέτρα, ενώ δεν θα μας κάνει εντύπωση εάν αύριο επανέλθει πλήρως η εμπορική ονομασία για τα γενόσημα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ντόπιοι γκρινιάρηδες. 
Όπως και νάχει φαίνεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζει τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων, ενώ την ίδια στιγμή κάνει πολύ πιο δύσκολη την επιβίωση του αυτό απασχολούμενου φαρμακοποιού, ενώ οι ασθενείς αφήνονται στην τύχη τους ή για την ακρίβεια στο πορτοφόλι τους. Όποιος θα μπορεί να έχει ιδιωτική ασφάλιση θα παίρνει την αγωγή που αντιστοιχεί στην ασθένεια του, ενώ οι υπόλοιποι θα αρκεστούν στις παροχές πτωχοκομείου του ΕΟΠΥΥ.
Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος όμως απαιτείται ενότητα και αγώνας, αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών, εργαζομένων, νεολαίας, συνταξιούχων, ενάντια στη κυβέρνηση, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενάντια στους  φαρμακοβιομηχάνους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου