Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ Γ.Σ ΤΟΥ ΠΦΣ 28/03/2015

Αποτέλεσμα εικόνας για πανεπιστημονικηΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ Γ.Σ.  ΤΟΥ  Π.Φ.Σ. 28/03/2015
Η ηγεσία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει διαμορφώσει ένα  θεσμικό πλαίσιο αιτημάτων προς  την νέα κυβέρνηση όπου ο πυρήνας τους είναι ότι αυτά δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, έτσι  αποδέχεται την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι ή πολιτική που αναγνωρίζει το χρέος, άρα  θα πρέπει να βάλει πλάτη ο λαός να το πληρώσει, άρα  θα πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα τα οποία θα ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους και ταυτόχρονα θα πρέπει να παίρνονται νέα μέτρα τα οποία θα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων δηλαδή του κεφαλαίου. 
Τα μέτρα των κυβερνήσεων από το 2010 είχαν τα εξής αποτελέσματα 1) δημιούργησαν μία νέα φαρμακευτική νομοθεσία 2) μείωσαν σημαντικότατα το ποσό που βαρύνει το κράτος για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού .Αυτά τα δύο  προχώρησαν παράλληλα ως μία  πολιτική η οποία από την μια πλευρά  ξεφόρτωνε δημοσιονομικές δαπάνες, ενώ από την άλλη δημιουργούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την δημιουργία μονοπωλίων- αλυσίδων και στον χώρο της λιανικής  του φαρμάκου, στα φαρμακεία. 
Στον πρώτο άξονα δηλαδή στη δημιουργία της νέας φαρμακευτικής νομοθεσίας, δεν χωρούν φτιασιδώματα. Απαιτείται τώρα ανατροπή συνολικά όλων των νομοθετημάτων που αφορούν τα φαρμακεία από το 2010 και μετά ως σύνολο, και επιστροφή στην φαρμακευτική νομοθεσία του 2009, Όχι γιατί συμφωνούμε με αυτήν αλλά ως βάση συζήτησης με την κυβέρνηση. Όποιος άλλος χειρισμός, όποιος άλλος δρόμος στη λογική  των θεσμικών πλαισίων , θα οδηγήσει στο ότι βγαίνει από την πόρτα να μπαίνει από το παράθυρο. Και μιας πολύ κουβέντα γίνεται για το ωράριο, ξεκαθαρίζουμε  Δευτέρα έως Παρασκευή 40 ώρες και τις υπόλοιπες μέρες και ώρες εφημερεύοντα τα οποία όμως δεν μπορούν να ξεπερνούν το 20%  της  δύναμης  του Συλλόγου. Όμως  τα υπόλοιπα εργαλεία της μονοπώλησης του κλάδου των φαρμακείων μπορούν να εξεταστούν αργότερα; ;Oταν ο ανταγωνισμός δεν γίνεται στο ωράριο δεν θα γίνεται στα ηλεκτρονικά φαρμακεία; με προσφορές τώρα σε παραφάρμακα –καλλυντικά  και αύριο σε ΜΗΣΥΦΑ ;
Στον δεύτερο άξονα και με πρόσχημα τα γενόσημα είχαμε την δημιουργία των τιμών αναφοράς και τον τριπλασιασμό τουλάχιστον της συμμετοχής των ασθενών . Εκατοντάδες φάρμακα δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ( ΜΗΣΥΦΑ, αρνητική λίστα), με αποτέλεσμα οι ασθενείς είτε να πληρώνουν αδρά για την θεραπεία τους είτε να μην την κάνουν σωστά και με βάση τις ιατρικές οδηγίες καθώς αναγκάζονται είτε να παίρνουν μειωμένη δόση είτε και να την σταματούν τελείως για οικονομικούς λόγους. Ταυτόχρονα όμως με την μείωση των εισοδημάτων του λαού μειώθηκε και το εισόδημα του αυτοαπασχολούμενου φαρμακοποιού( κλιμακωτό ποσοστό κέρδους, rebate,  υπερφορολόγηση 26 % από το πρώτο ευρώ, χαράτσια –ΕΝΦΙΑ), με αποτέλεσμα να έχει περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο όπως και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί τώρα ταυτόχρονα με την ανατροπή της νέας αντιδραστικής  φαρμακευτικής νομοθεσίας. Άλλωστε πουθενά στον κόσμο, δεν υπάρχει σύστημα Παροχής πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το οποίο να συνδέεται με μονοπωλιακές επιχειρήσεις οι οποίες να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες. Αυτή η πολιτική πάει μαζί καταστρέφει ταυτόχρονα αυτοαπασχολουμένους υγειονομικούς αλλά και  ασθενείς. 
Η νέα κυβέρνηση φαίνεται να συζητά την’’ διοικητική ενοποίηση’’ των Ταμείων, όπου σε πρώτη φάση το ΕΤΑΑ(και το ΤΣΑΥ) οδηγείται σε συγχώνευση με τον ΟΑΕΕ. Πρόκειται για ευθεία επίθεση στα ασφαλιστικά, προνοιακά και υγειονομικά δικαιώματα μας με στόχευση την παραπέρα υποβάθμιση τους, δήθεν για να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα. Να μην περάσει ο’’ νέος’’ σχεδιασμός ο οποίος υλοποιείται από τη νέα κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα είναι ο σχεδιασμός που υπήρχε από την παλαιά κυβέρνηση. Επιστροφή των κλεμμένων( Χρηματιστήριο- δομημένα ομόλογα –PSI) αποθεματικών των ταμείων. 
Απαιτείται τώρα  αγώνας για πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, έξω τα μονοπώλια από το χώρο της υγείας, του φαρμάκου και της ασφάλισης. Μόνο τότε ο αυτοαπασχολούμενος φαρμακοποιός θα υπηρετεί την επιστήμη του με αξιοπρέπεια, μόνο τότε η καθημερινότητα της ζωής του θα είναι απαλλαγμένη από τα σημερινά άγχη και αδιέξοδα που του δημιουργούν τα μονοπώλια και η ασύδοτη δράση τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου