Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΦΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για πανεπιστημονικηΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΦΣ
Η κυβέρνηση με την νομοθέτηση του 3ου Μνημονίου κατήργησε το άρθρο 1 του νομού 1963/91, Παραπέμποντας σε νέα  Υπ. απόφαση η οποία θα ρυθμίσει τους όρους ίδρυσης φαρμακείων, στη γραμμή όμως της πολιτικής των απελευθερώσεων . 
Το άρθρο 1 του νομού 1963/91 έτσι και αλλιώς είχε γίνει κουρελόχαρτο μετά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης ( Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ), η οποία και νομοθέτησε τη δυνατότητα ένας πτυχιούχος φαρμακοποιός να είναι ιδιοκτήτης οποιουδήποτε αριθμού φαρμακείων, με την υποχρέωση να έχει έναν αδειούχο φαρμακοποιό   υπεύθυνο για κάθε ένα  από αυτά . Άρα το ιδιοκτησιακό δηλαδή ο αδειούχος φαρμακοποιός να είναι και ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου που δουλεύει έχει καταργηθεί από την εποχή όπου  υπουργός υγείας ήταν ο κύριος Γεωργιάδης 
Μετά από αυτό είναι γεγονός ότι αναπτύχθηκαν διάφορες επιχειρηματικές κόντρες μεταξύ υποψηφίων επενδυτών για το χώρο της λιανικής του φαρμάκου. 

Στην κόντρα ανάμεσα σε υποψήφιους επενδυτές για το χώρο των φαρμακείων, η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ μαζί  με την Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι παίρνουν θέση υπέρ των κεφαλαιούχων με πτυχίο φαρμακευτικής ,προφυλάσσοντας τους  για την ώρα, από τον ανταγωνισμό   με κεφαλαιούχους από τους άλλους εμπορικούς χώρους, καθώς προτείνουν ο ιδιοκτήτης , του ή των  φαρμακείων κατά 51% να είναι πτυχιούχος φαρμακοποιός ενώ το 49 % μπορεί να το έχει ο επενδυτής. 
Όμως αυτή η κόντρα  σε τι  αφορά την καθημερινότητα του αυτοαπασχολούμενου φαρμακοποιού; Η  σημερινή κατάσταση , με μεγαθήρια φαρμακεία τα οποία λειτουργούν 6 μέρες την εβδομάδα, 15 ώρες την ημέρα, καθώς και η δυνατότητα στην επιχειρηματική ελίτ των φαρμακοποιών να επεκτείνουν σε περισσότερα φαρμακεία αυτό το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα θα έχει μόνο έναν αντίκτυπο, τα μικρά και μεσαία φαρμακεία να έρθουν σε ακόμα δυσκολότερη θέση, ενώ αρκετά από αυτά δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν. 
Άλλωστε  τα μικρά και μεσαία φαρμακεία που με το ζόρι βγάζουν τις υποχρεώσεις τους κάθε μήνα, δεν πρόκειται να επεκταθούν δεν τους αφορά αυτό το θέμα. 
Άρα η πολυιδιοκτησία δεν καταργείται και σε αυτή την φάση επιλέγεται ο <<αργός>> θάνατος των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών μέσω του του <<ανταγωνισμού>> με τους κεφαλαιούχους με πτυχίο φαρμακευτικής.
Αυτό όμως που φαίνεται ότι έρχεται να νομοθετηθεί είναι η δυνατότητα ο πτυχιούχος φαρμακοποιός επενδυτής να κρατά το 51 %  των φαρμακείων που διαθέτει στην ιδιοκτησία του, ενώ το υπόλοιπο 49%  μπορεί να το πουλά σε επενδυτές οι οποίοι μπορεί να είναι είτε  φαρμακέμποροι, είτε φαρμακοβιομήχανοι, είτε   εταιρείες καλλυντικών -παραφαρμάκων, οι οποίοι παίρνοντας στρατηγικές θέσεις στην λιανική  των φαρμακείων, θα προωθούν αποτελεσματικότερα τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. 
Όπως και νάχει το 51% δεν θα κρατήσει και πολύ, απλώς είναι ένα  αναγκαίο σκαλοπάτι στην εμβάθυνση της επιχειρηματικότητας στο χώρο των φαρμακείων. Η εμπειρία από τον όμορο χώρο των διαγνωστικών μικροβιολογικών εργαστηρίων αποδεικνύει ότι το 51%  δεν κρατήθηκε καθώς οι επιχειρηματίες που στέκονταν στο 49 %  απαίτησαν και πήραν το 100% όταν το θέλησαν. 

Στο δρόμο όμως αυτό της εμβάθυνσης της επιχειρηματικής δράσης και της ανταγωνιστικότητας, στο πλευρό της κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ  στέκεται και το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου το οποίο ουσιαστικά παραμυθιάζει τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς ότι θα τους σώσει προτείνοντας κάποιες ρυθμίσεις (γερμανικό μοντέλο αλά ελληνικά), ουσιαστικά όμως ζητά την ανοχή τους, ζητά να βάλουν πλάτη στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία καταστρέφει όχι μόνο την  επαγγελματική και επιστημονική τους οντότητα, αλλά τους καταστρέφει και σε κάθε έκφραση της ζωής τους, καθώς στο τρίτο μνημόνιο έχουμε αλματώδη αύξηση της φορολογίας( μέσα σε 2 χρόνια η προκαταβολή φόρου θα φτάσει στο 100%) έχουμε διατήρηση του ΕΝΦΙΑ  και των υπολοίπων χαρατσιών , έχουμε πλήρες ξήλωμα κάθε κατάκτησης στο κοινωνικοασφαλιστικό  σύστημα, ουσιαστικά έχουμε επίθεση σε όλα τα μέτωπα. 
Η Πανεπιστημονική πάλευε και θα συνεχίσει να παλεύει για την κατάργηση των μέτρων που ψηφίστηκαν από το 2010 και μετά και αφορούν το φάρμακο-φαρμακεία . Θα παλέψει για την απόκρουση των νέων μέτρων του 3ου μνημονίου.Όλο αυτό το πλέγμα νόμων αυξάνει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα , οδηγώντας , απο την μια σε ασφυξία τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς και από την άλλη την φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.
Όλα αυτά τα μέτρα υπηρετούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και θα ψηφίζονται είται από κεντροδεξιές είται από αριστερές κυβερνήσεις.Απαιτείται σήμερα να διεκδικήσουμε την πραγματική αξιοπρέπεια και περηφάνεια μας, στον δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική που υπηρετεί τις ανάγκες της αστικής τάξης και η οποία είναι η πολιτική της Ευρ. Ένωσης , του Δ.Ν.Τ.  και της συγκυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ , σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, τους αγρότες,τους συνταξιούχους και την νεολαία γιατί ο εχθρός όλων μας είναι κοινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου